Home > Extra > Fun > Zwemmen met je hond

Zwemmen met je hond

Samen spelen in het koele water. Wat is er leuker op een warme dag? Er is op veel plekken in ons land gelegenheid voor een honden-zwempartij. Als je met de auto naar het water gaat, neem dan wel een deken mee om te voorkomen dat alles drijfnat wordt. En vergeet vooral ook niet om een waterbak of -fles mee en schoon drinkwater. Laat je hond niet kort voor het zwemmen veel eten, want dat verhoogt de kans op een maagtorsie.

Kunnen alle honden zwemmen?
Vaak wordt gedacht dat honden van nature kunnen zwemmen. Toch moeten honden leren zwemmen net als wij. Er zijn rassen speciaal gefokt voor het waterwerk zoals bijvoorbeeld de Labrador Retriever. Die rassen gaan van nature graag het water in. Hun vachtstructuur en lichaamsbouw zijn dan ook geschikt om dat te doen. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.

Er zijn ook rassen die door hun lichaamsbouw of vacht niet of moeizaam kunnen zwemmen. Dit zijn rassen met korte neuzen, rassen met een zwaar lijf en korte poten zoals de Engelse Basset en honden met extreem lange vachten die in water topzwaar worden.

Verschillende soorten zwemwater

  • Een hondenzwembad in je eigen tuin. Je hond vindt het helemaal te gek
  • In open zoet water. Let zeker als het warm wordt op of het water niet besmet is met bijvoorbeeld Blauwalg (herkenbaar een blauwe, turquoise, drijflaag). Een giftige variant van Blauwalg heeft in het verleden voor slachtoffers onder honden gezorgd. Ook Botulisme moet je goed weten te onderkennen. Zie je dode vissen en vogels bij en in het water, houd je hond er dan uit.
  • In open zout water. Sommige honden drinken zout zeewater. En omdat het zout is, willen ze er steeds meer van drinken. Bied je hond daarom ook op het strand steeds voldoende schoon drinkwater aan. Krijgt hij/zij toch teveel zout water binnen, dan volgt er meestal diarree of gaat je hond overgeven. Ernstiger zal het in de regel niet worden. Met voldoende gewoon drinkwater zijn de klachten snel voorbij. Pas wel op voor het geven van teveel of te koud water.
  • In het zwembad. Veel zwembaden sluiten het buitenseizoen af met een hondenzwemmiddag. Dolle pret. Als honden een klein beetje chloorwater drinken, kan dat niet zoveel kwaad. Voorkom echter dat ze grotere hoeveelheden drinken. Neem schoon drinkwater mee. Spoel de hond na het zwemmen goed af en wrijf hem droog.
Back to Top