Home > Extra > Weetjes > Op welke prikkel reageert jouw hond voornamelijk?

Op welke prikkel reageert jouw hond voornamelijk?

Op welke prikkel reageert jouw hond voornamelijk?

A. Lichamelijke prikkels
Ligt jouw hond graag bij je, liefst bovenop je voeten of dicht tegen je aan. Is het een echte knuffelaar. Dan kun je aannemen dat je hond voor aanraking gevoelig is. Een knuffel is dan een echte beloning.

Valkuil: Je hond ervaart élke aanraking (aai, knuffel) als positief. Duw je hem weg, omdat hij bijvoorbeeld tegen iemand opspringt, dan kan hij ook die duw als een aansporing zien. Wees je hier dus van bewust.

B. Visueel ingesteld
Houd jouw hond je constant met zijn ogen in de gaten, volgt zijn blik elke beweging? Dan kun je aannemen dat de hond primair op oogcontact reageert. Mooi, kun je denken. Dan hoef ik alleen maar even streng te kijken en mijn hond stopt zijn ongewenste gedrag. Helaas, het is iets complexer. Ook jouw strenge blik, kan hij opvatten als ‘hoi, ik krijg aandacht’. Ook hier geldt, wees je ervan bewust, dan begrijp je beter waarom je hond handelt zoals hij doet.

C. Auditief ingesteld
Het woord zegt het al. Sommige honden zijn met name gericht op hun gehoor. Hoe merk je dat. Let maar ‘es op jezelf. Loop je de hele dag tegen je hond te brabbelen en deel je hem elke stap die je doet mee? Dan komt dat waarschijnlijk omdat je hond je dat zelf heeft geleerd. Hij reageert zo goed op je geluid (stem), dat jij die ongemerkt heel veel bent gaan gebruiken om met je hond te communiceren. En, je snapt het al, omdat je hond alle aandacht die hij via jouw stem krijgt fantastisch vindt, neemt hij het verschil tussen ‘lieve’ en ‘boze’ intonatie niet voldoende waar. Een bestraffing op boze toon, vat hij dan op als positieve aandacht.

Conclusie. Probeer uit te vinden waar jouw hond primaire op reageert. De opsomming hierboven helpt erbij. En wees je er dan van bewust, dat je voor een berisping/correctie soms een ander middel moet gebruiken. Als je hem geeft wat hij het liefste krijgt, is de kans groot dat hij de negatieve kant niet goed oppakt en er niet op reageert.

Back to Top